Інформація про негативні наслідки для української хімічної промисловості у зв'язку з ростом імпорту сірчаної кислоти

У грудні 2017 року Парламент України ухвалив у першому читанні законопроект № 7206 «Купуй українське, плати українцям».

Ураховуючи, що значне збільшення імпорту мінеральних добрив, сірчаної кислоти і олеуму призвело до різкого скорочення обсягів виробництва цієї продукції вітчизняними виробниками, Союз хіміків України, який стоїть на захисті інтересів українських хімічних підприємств, повністю підтримує цей законопроект.

Як відомо, у серпні  2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) України вирішила порушити і провести спеціальне розслідування імпорту в Україну сірчаної кислоти і олеуму у зв'язку з ростом імпорту цих продуктів в період 2014 - 2017 рр. утричі (з 24 тис. т до 79 тис. т), у результаті якого стратегічно важливі для економіки та обороноздатності України хімічні підприємства - вітчизняні виробники сірчаної кислоти і олеуму ПАТ «Сумихімпром» і ДП «СхідГЗК» опинилися на межі зупинення.

Скорочення рівня виробництва на цих містоутворюючих підприємствах може призвести не тільки до економічних втрат, а й до посилення соціальної напруженості, а також до знищення вітчизняного виробництва сірчаної кислоти і потрапляння в повну імпортозалежність хімічної промисловості, галузі видобутку і збагачення уранової руди, виробництва вибухових речовин і боєприпасів, що в умовах тривалого збройного конфлікту на сході України є питанням не тільки бізнес-інтересів, а й обороноздатності держави.

Ми вважаємо, що в умовах, які склалися, держава повинна надавати підтримку національному виробнику, адже розвиток власного промислового потенціалу і створення додаткових робочих місць - це одна з норм загальноєвропейської практики.

 

Президент Союзу хіміків України                                                                      Олексій Голубов

Наші партнери

Cefic Cefic
Європейська рада хімічної промисловості - Об’єднання виробників хімічної продукції Cefic представляє інтереси 29 тисяч великих малих і середніх європейських компаній, які загалом утримують 1,2 млн. робочих місць і виробляють 21% хімічної продукції в світі. Cefic тісно співпрацює з керівними органами ЄС, міжнародними, недержавними та іншими зацікавленими організаціями.
Міжнарод. центр хімічної безпеки Міжнарод. центр…
Міжнародний центр хімічної безпеки (м. Тарнов, Республіка Польща)
Кластер “Зелена хімія” Кластер “Зелена…
Польський кластер “Зелена хімія”

Розсилка новин On-line:

Увійти