Представники хіміко-фармацевтичної галузі обговорили антикризові заходи із Головою Податкового Комітету ВРУ

Онлайн-конференція за участі Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, представників підприємств хіміко-фармацевтичної галузі і бізнес-асоціацій, членів Української Ради Бізнесу - відбулася у вівторок, 14 квітня. Конференція була організована в рамках галузевих консультацій для підготовки пропозицій до законопроєкту, спрямованого на підтримку вітчизняного бізнесу після завершення карантину.

 «Такий законопроєкт ми плануємо підготувати до кінця квітня. Зараз тривають консультації з представниками різних галузей. Пропозиції, які ми вже розглядаємо: пільга на ввезення обладнання, яке не виробляється в Україні, і пільга з реінвестування в обладнання, яке використовується в діяльності ключових галузей. Мета – простимулювати вітчизняного виробника. Працюємо на приймання пропозицій, після чого передамо їх до Уряду і продискутуємо з Мінфіном і Мінекономіки», - зазначив Данило Гетманцев.

Представники хімічних і фармацевтичних підприємств наголосили, що в Європі в період пандемії зростає економічний протекціонізм. Підтримка українського виробника повинна стати пріоритетом для Парламенту та Уряду. Варто швидко визначити шляхи заміщення імпортної продукції та сприяти виробництву українських аналогів. 

«Євросоюз ставить головним пріоритетом збереження робочих місць і відновлення малого й середнього бізнесу після пандемії. В ЄС заявляють про перегляд заходів стримування імпорту в бік посилення. В Україні у Мінекономіки є кілька антидемпінгових розслідувань за заявами національного виробника – щодо продукції на загальну суму 900 млн доларів на рік. Це та продукція, яку здатна виробляти наша індустрія. Тому пропоную до законопроєкту закласти в тому числі і заходи для зменшення імпорту – за зразком європейських колег», - вважає Ігор Гольченко, віце-президент Союзу хіміків України.

Також учасники онлайн-конференції висловлювали конкретні пропозиції щодо послаблення податкового навантаження для підприємств галузі.

«Вважаємо за необхідне, – наголосив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, – у короткий термін розглянути питання необхідності відтворення діяльності Міністерства промисловості та інновацій та Міністерства аграрної політики, які забезпечать більш цілеспрямовану роботу з розвитку реального сектору економіки та подолання кризових явищ в економіці».

Крім того, Олексій Голубов зауважив, що українські підприємства здатні випускати нові види дезінфекційних засобів, одержаних із використанням нанотехнологій, зокрема на основі органічних сполук срібла і міді. Зазначені препарати мають високу ефективність та повністю безпечні для людини, тому можуть застосовуватися в місцях масового перебування людей (промислові підприємства, офіси, вокзали, лікарні, церкви, громадський транспорт тощо).

Також О. Голубов поінформував про те, що хіміками України розроблено мікроелементні комплекси зі сполук таких елементів, як йод, селен, сірка, церій, що виявили високу антивірусну активність відносно різних вірусів (герпес 2-го типу, аденовірус 2-го типу, Porcine teschovirus-1, Tobacco mosaic virus , а також модельний коронавірус TGS).

«Однак для гарантованого застосування цих препаратів їх потрібно перевірити саме на коронавірусі Covid19, що, на жаль, неможливо зробити в Україні через відсутність лабораторії необхідної біологічної безпеки bls3 (CL3). Тому наразі необхідно відпрацювати систему взаємодії з МЗС та МОЗ для швидкого пошуку шляхів проведення таких досліджень у сертифікованих лабораторіях інших країн світу», – зазначив Олексій Голубов.

За підсумками дискусії учасники домовилися про подальшу системну співпрацю і про те, що представники бізнесу надішлють всі свої пропозиції щодо антикризових заходів Голові Комітету для їх опрацювання та врахування.

 

 

Наші партнери

Cefic Cefic
Європейська рада хімічної промисловості - Об’єднання виробників хімічної продукції Cefic представляє інтереси 29 тисяч великих малих і середніх європейських компаній, які загалом утримують 1,2 млн. робочих місць і виробляють 21% хімічної продукції в світі. Cefic тісно співпрацює з керівними органами ЄС, міжнародними, недержавними та іншими зацікавленими організаціями.
Міжнарод. центр хімічної безпеки Міжнарод. центр…
Міжнародний центр хімічної безпеки (м. Тарнов, Республіка Польща)
Кластер “Зелена хімія” Кластер “Зелена…
Польський кластер “Зелена хімія”

Розсилка новин On-line:

Увійти